Vroege drachtplant de Boerenkrokus (Crocus tommasinianus)

Een van de eerste planten die bloeit in de late winter is de krokus. De krokus begint hier in onze omgeving net na de sneeuwklokjes en de hazelaar te bloeien en wordt weer gevolgd door de wilg.
Wanneer de temperatuur voldoende hoog is wordt de krokus zeer druk bevlogen door honingbijen en de eerste hommelkoninginnen. De honingbijen halen veel nectar en stuifmeel op de krokus, de boeren krokus kan voor de imker een belangrijke dracht zijn in het vroege voorjaar om de bijenvolken na de winter te laten aansterken en te laten groeien. 

honingbij krokus
Bijen op krokussen

Zoals op bovenstaande foto is te zien verzamelen de bijen geel stuifmeel op de krokus.


honingbij Boerenkrokus

De krokussen die ik hier het meest heb aangeplant is de Boerenkrokus, deze soort vermeerderd zich snel en kan in de loop der jaren een indrukwekkend tapijt van paars bloeiende krokussen vormen.

Honingbij op krokus

Voor de instandhouding en vermeerdering van krokussen is het belangrijk om na de bloei het lof niet te snel af te maaien. Het is belangrijk om het lof eerst af te laten sterven. De krokus bol haalt namelijk zijn voedsel uit het lof.
Elke niet al te droge grond is geschikt voor krokussen het beste plant men de krokus bolletjes in de maand november op een plantdiepte van 5-7 cm. De bolletjes zijn winterhard en kunnen zo jarenlang een belangrijke bijdrage aan de vroege voorjaarsdracht leveren.


Boerenkrokus honingbij
Crocus tommasinianus

 

Krokussen komen voor in de meest prachtige verschijningsvormen, zoals bovenstaand exemplaar welke ik fotografeerde in mijn tuin.