Drachtplant het Madeliefje (Bellis perennis)

Madeliefje

Het Madeliefje is een overblijvende plant welke veel voorkomt in graslanden en gazons.
Helaas komt dit mooie bloempje in gazons vaak niet aan bloeien toe door veelvuldig maaien.

Madeliefje honingbij

Bijen en het madeliefje

Bijen verzamelen nectar en stuifmeel op het madeliefje. Op bovenstaande foto is goed de kleur van het op madeliefjes verzamelde stuifmeel te zien. In het drachtplanten vademecum van Arie Koster scoort het madeliefje 1 punt (schaal 1-5) op de nectar- en stuifmeelopbrengst voor honingbijen. In mijn eigen gazon wat op hemelsbreed 75 meter van mijn bijenstal ligt zie ik de bijen echter veelvuldig foerageren op de madeliefjes. Ik denk dat onder bepaalde omstandigheden het madeliefje toch een behoorlijke drachtplant kan zijn voor honingbijen.
Ook andere bloem bezoekende insecten zijn vaak op madeliefjes te vinden.
Ook de lange bloeitijd, ze bloeien van het vroege voorjaar tot de eerste vorst, maken het madeliefje tot een waardevolle plant voor bloem bezoekende insecten.

 Vermeerderen van madeliefjes

Het madeliefje vermeerderd zich door middel van zaden en door het maken van wortel uitlopers. Dankzij deze wortel uitlopers vormt het madeliefje soms dichte tapijten op de bodem. Om het madeliefje in de tuin te krijgen hoeft men vaak niks te doen, meestal vestigen madeliefjes zich binnen enkele jaren in een nieuw aangelegd gazon. Door niet te vaak te maaien kunnen ze zich dan snel verspreiden. Om de soort goed tot ontwikkeling te laten komen wordt een maximale maaifrequentie van 8-10 keer per jaar aanbevolen.