Drachtplant: Wilde marjolein (Origanum Vulgare)

Wilde marjolein

Een van de beste drachtplanten voor honingbijen is de Wilde marjolein. Naast honingbijen zijn ook andere bloem bezoekende insecten zoals hommels, vlinders en solitaire bijen verzot op wilde marjolein. Wilde marjolein mag dan ook niet ontbreken in een insectenvriendelijke tuin. De Latijnse naam van Wilde marjolein is Origanum vulgare.

Bloeitijd

Wilde marjolein heeft een lange bloeitijd van eind mei tot en met september.
Wilde marjolein (Origanum vulgare)
Wilde Marjolein (Origanum vulgare)

Wilde marjolein in de tuin

Wilde marjolein kan het beste worden geplant op een zonnig plekje. De plant zaait zichzelf gemakkelijk uit in de tuin.

Vermeerderen

Wilde marjolein kan worden vermeerderd door zaaien of door het nemen van stekken. Neem de stekken van de nieuwe scheuten in de zomer en steek deze in potjes met vochtige aarde. Wanneer de stekken voldoende zijn geworteld kunnen ze in de volle grond worden uitgeplant.

Snoei

Wilde marjolein verdraagt snoei goed. Snoei de planten bij voorkeur na de bloei. Door jaarlijks te snoeien krijgt je mooie volle bossige struiken.

Wilde marjolein in de natuur

De wilde marjolein is wettelijk beschermt. In de natuur komt hij vaak voor in ruigtes, met name langs dijken, in bermen en langs struwelen. De plant groeit vaak op matig voedselrijke tot schrale bodems welke kalkhoudend zijn. In Zuid Limburg is Wilde marjolein vrij algemeen.

Wilde marjolein in de keuken

Wilde marjolein is een bekend aromatisch kruid in de keuken. Het is het hoofdbestandsdeel van de zogenaamde pizzakruiden. Het aroma van deze plant kan het beste worden omschreven als een mengsel van basilicum, munt en tijm. 
Je kunt de blaadjes drogen door een bosje stengels op te hangen in een droge bij voorkeur donkere en goed geventileerde ruimte. Na het drogen kunnen de blaadjes eenvoudig van de stengels worden gehaald, en deze kunnen lang worden bewaard. Bewaar de gedroogde blaadjes bij voorkeur luchtdicht om het aroma beter te behouden.

Medicinaal

Marjolein vergemakkelijkt de vertering van koolsoorten en bonen. Het kauwen op marjoleinblaadjes helpt bij tandpijn.
Marjolein olie verbeterd de doorbloeding van de huid en heeft een helende werking. Daarnaast zit marjolein olie boordevol antioxidanten die de veroudering van de huid tegengaan.

Wilde marjolein als drachtplant

Wat de Wilde marjolein tot zo'n goede drachtplant maakt is het uitzonderlijk hoge suikergehalte in de nectar. Waar de meeste bijenbloemen nectar produceren met een suikergehalte van zo'n 30-35%, produceert de Wilde marjolein nectar met een suikergehalte van maar liefst 76%. Het kost de bijen in verhouding weinig energie om deze nectar in te dampen tot honing. De honing opbrengst van Wilde marjolein is dan in verhouding ook één van de hoogste onder de bijenplanten. In het bekende drachtplanten boek geschreven door A. Koster krijgt de Wilde marjolein de maximale score van 5 voor zowel nectar als stuifmeel.